Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak her hâlde, esnek ve hafif bir strüktürda olmalı, iyi bir aromaya ve intizamlı yanmayı esenlayacak yüzıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf masumca ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faik miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en ilgi etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dosdoğru bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız beğeni yada tat maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamam saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve dâhilime müheyya girişmek dâhilindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde dâhililen bir puro ülkü nem değerlerinde dâhililiyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine gereğince gayet şayan ve dâhililebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken özge bir özlük bu nem değerinin puroya efsus edilen bir kıymetiharbiye bulunduğunu ve katiyen dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkonuimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değkonutirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, dâhilimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna zaman ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size sima en bol kıymetiharbiye bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek yaklaşık 6 ay içinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu model sıcaklıktan mutlak olmadığı dâhilin mukannen bir zaman içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca şu denli suhunet değkonuimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti tedarik etmek dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en bol şık olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem kabız hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. şeb gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.